Was werden wir morgen essen?

Rikolto hat ein neues Buch mit dem Titel What will we eat tomorrow? Food Smart Cities leading the transition to sustainable food“ veröffentlicht. Zwischen März und August 2019 wurden mehr als 130 Personen in Partnerstädten des Rikolto Food Smart Cities Programms  interviewt. Bei diesen Unterhaltungen rückten Initiativen in den Fokus, die den Bürgern sicherere, gesündere und nachhaltige Lebensmittel näher bringen. Dieses Buch erzählt ihre Geschichten aus 9 Städten in Vietnam, Belgien, Tansania, Indonesien, Ecuador, Honduras und Nicaragua. Mit der stetig wachsenden Weltbevölkerung, einer scheinbar unaufhaltsamen Urbanisierung und der Klimakrise wächst der Druck Antworten zu finden auf die Frage: Wie können wir unsere Städte für alle fair und innerhalb der planetarischen Grenzen ernähren?

With this publication, our hope is to inspire more cities and actors to start initiatives to improve the quality and sustainability of food. Such a transformation isn’t easy, as the stories in this book demonstrate. There is no such thing as a standard approach for all cities. Customisation is key. Moving towards sustainable and inclusive food systems is not a linear process and it may even feel like there is no end to the obstacles along the way.

The make-or-break factor will be our ability to learn and to adapt in complex environments. Through trial and error, today’s changemakers are paving the way for the next generation to ensure that healthy and sustainable food is accessible to everyone, now and in the future.